Kelderdrainage, een handige gids

Heeft u vochtproblemen in uw kelder? In dat geval biedt kelderdrainage een totaaloplossing. De methode is ontworpen om al het water dat in uw kelder staat, af te voeren. Daarnaast wordt uw kelder ook volledig waterdicht gemaakt, met het oog op de toekomst. Er wordt een afvoersysteem aangelegd dat voortaan al het opstijgend vocht afvoert. Binnen sijpelend vocht kan zo niet meer doordringen via de muren en keldervloer.

Concreet bestaat het kelderdrainage systeem uit een noppenmembraan dat tussen verschillende waterwerende lagen wordt aangebracht op uw keldermuren. Dit noppenmembraan is het afvoersysteem. Vocht krijgt niet meer de kans om in uw kelder te geraken.

Wanneer kelderdrainage inzetten?

Kelderdrainage is een methode die regelmatig wordt gebruikt om een ruimte waterdicht te maken. Voornamelijk wanneer de waterdruk van het binnenkomend grondwater te hoog staat, moet men overgaan tot een kelderdrainage.

Er bestaan meerdere manieren om een drainage uit te voeren. U kunt er bijvoorbeeld voor opteren om uw volledige kelder te voorzien van een drainagesysteem. Daarnaast kan het ook ingezet worden als een plaatselijke oplossing, zoals wanddrainage, vloerdrainage of randdrainage. Een expert op gebied van vochtbestrijding kan u hier het best adviseren. Iedere situatie is namelijk uniek, afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem, de ernst ervan en de bereikbaarheid van uw kelder.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk offertes en prijzen!

kelderdrainage

Randdrainage

Waar het vocht dat uw kelder binnenkomt via de naad waar de keldervloer en muren elkaar raken (de kimnaad genoemd), is een randdrainage aangewezen. Meestal gaat het hier om een betonnen vloer en bakstenen muur. Door het beton kan het grondwater niet door, en sijpelt zich daarom een weg via het cement bij de kimnaad. Een veelvoorkomend probleem bij vocht in de kelder.

Hoe gaat een randdrainage in zijn werk? Om te beginnen moet u hiervoor een beroep doen op een vakman. Hij zal op de vloer en onderaan de muren van de kelder, een goot aanleggen met waterdicht cement. Water dat via de kimnaad naar boven komt, zal vervolgens in deze goot terechtkomen. Dat vocht wordt op zijn beurt afgevoerd naar een verzamelput. Met behulp van een pomp wordt het water van de verzamelput doorgestuurd naar een afvoerkanaal, zoals een riool. Bijgevolg is uw ruimte helemaal waterdicht.

Randdrainage is enkel mogelijk wanneer u vloer onbeschadigd is. Stel dat het vocht ook via uw vloer binnenkomt, kan er geen randdrainage worden uitgevoerd. U moet dan opteren voor een vloerdrainage.

Vloerdrainage

Stel dat de druk van het grondwater te hoog is, waardoor het water ook via uw vloer de kelder binnen sijpelt. In dat geval hebt u nood aan een vloerdrainage. De expert zal de keldervloer voorzien van een noppenmembraan. De speciale structuur van dit membraan leidt het water via kleine kanaaltjes naar een verzamelput. Net zoals bij randdrainage, is er in deze verzamelput voor het grondwater ook een pomp voorzien. Zo gaat het water van de put naar een afvoerkanaal zoals een riool.

Bovenop de noppenfolie wordt een nieuwe vloer van beton gegoten. Geen paniek: de noppenfolie is erg sterk. Toekomstig opstijgend grondwater zal netjes afgevoerd worden. Uw vloer is waterdicht.

Vloerdrainage proces video

De mannen van TIBAS vochtbestrijding hebben een video gemaakt over het het vloerdrainage proces in een kelder.
Wilt u ook graag prijzen vergelijken voor kelderdrainage in uw kelder? Vergelijk offertes!

Wanddrainage

Wanneer de wanden van de kelder erg waterdoorlaatbaar zijn, kan er ongecontroleerd vocht binnen komen. Indien de methode van bekuiping hier geen oplossing is, kan wanddrainage dat wel zijn. Bij deze techniek worden de keldermuren voorzien van een noppenmembraan. Dit membraan wordt aangebracht achter een nieuwe wand. Het is een extra beschermingslaag, voorzien met kanaaltjes dat het water doet wegstromen.

Wanddrainage wordt altijd in combinatie met vloerdrainage uitgevoerd. Dit is logisch: het vocht moet ook via de vloer worden afgevoerd. Wanddrainage noemt men ook wel eens het ‘box in box’-systeem, omdat zowel de vloer als wand worden voorzien van een nieuwe laag, een nieuwe vloer en nieuwe muren als het ware. Een waterdichte box.

Prijzen kelderdrainage

De prijzen van een kelderdrainage vallen hoger uit dan kelderdichting, maar zijn net zo afhankelijk van de situatie. Meerdere factoren spelen mee: welke methode kiest u (wanddrainage, vloerdrainage, randdrainage)? Hoe groot is de oppervlakte van uw kelder? Hoe complex zijn de vochtproblemen?

Reken voor een kelderdrainage bij een kleine kelder toch gemiddeld zo’n €2.500,-. Heeft uw kelder een gemiddelde oppervlakte, dan zal de prijs wellicht eerder rond de €5.000,- schommelen. Kelderdrainage uitvoeren in een grote kelder kost toch al gauw €10.000,- Let wel op: dit zijn gemiddelden. Ben u van plan om een kelderdrainage te laten uitvoeren thuis, vraag dan bij verschillende firma’s offertes op. Vergelijk de prijzen en kies de service die het beste bij jouw budget en wensen past.

Kelderdrainage Gemiddelde prijzen in 2020
Kelderdrainage €200 à 650 per m2
Kleine kelder €2.500,-
Gemiddelde kelder €5.000,-
Grote kelder €10.000,-

Is er kans op premie?

Vocht in de kelder is geen pretje. Misschien lijkt het eerst een onschuldig probleem, waarbij gewoon de muren vochtig aanvoelen. Hoe dan ook, op de lange termijn dient u iets te ondernemen. U wilt geen kelder die onder water staat, waarvan alle opgeslagen goederen beschadigd raken, en die naar schimmel ruikt. Hoe langer u wacht met ingrijpen, des te hoger het prijskaartje wordt. Kijk daarom altijd of u recht heeft op een premie. De Vlaamse Renovatiepremie, check of u voldoet aan de voorwaarden, geeft je tussen de €2.500,- en €3.333,-. Daarnaast bestaat er ook een gemeentelijke premie. De inhoud van deze premie verschilt per gemeente. Vochtproblemen in de kelder? Informeer u er dan zeker over.

Kelderdrainage FAQ

Een probleem in de kelder, u weet pas hoe u het moet oplossen als u het eens hebt meegemaakt. Vandaar een korte FAQ voor mensen die voor het eerst met water in de kelder zitten. Zo los je dat op.

Wat is kelderdrainage?

Bij kelderdrainage wordt het overtollige vocht afgevoerd via een goot naar een verzamelput. Van daaruit gaat het water dankzij een pomp naar een afvoer, zoals een riool. Er zijn verschillende soorten kelderdrainage, zoals randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage. Afhankelijk van waar de zere plekken in uw kelder zijn, wordt een van deze methoden gekozen. Hoewel wanddrainage nooit wordt uitgevoerd zonder een vloerdrainage. Het is een efficiënte manier om komaf te maken met vocht.

Wat kost kelderdrainage?

De prijs van een kelderdrainage is relatief hoog. Afhankelijk van de gekozen methoden (vloerdrainage, wanddrainage, randdrainage) en de ernst van het vochtprobleem, bepaalt u een ander bedrag. Daarnaast speelt ook de grootte van uw kelder mee. Reken als startprijs voor een gemiddelde kelder toch zeker €3.000,-, maar dit kan oplopen tot €10.000,-.

De prijs is hoog, maar het is de investering waard. U maakt meteen een einde aan toekomstige vochtproblemen. Best doet u hiervoor een beroep op een expert. Het is geen eenvoudig klusje om zelf te doen, en u heeft er bepaalde benodigdheden voor nodig.

Wat is het verschil tussen kelderdrainage en kelderdichting?

Bij zowel een kelderdrainage als kelderdichting is het uiteindelijke doel: de kelder waterdicht maken zodat er geen vocht meer binnen kan. Het verschil in de twee zit hem in de methode waarop dit gedaan wordt. Bij een kelderdichting worden er waterafstotende lagen zoals fixeer- en cementlagen op de muur geplaatst. Bij een kelderdrainage wordt er een goot of noppenmembraan geïnstalleerd. Het water wordt zo continu afgevoerd in plaats van geweerd.

Hoe wordt kelderdrainage aangelegd?

De manier waarop de kelderdrainage wordt aangelegd, is afhankelijk van welke methode u gekozen hebt.

Bij een randdrainage wordt er onderaan de wanden van de kelder een goot geïnstalleerd. Water dat uit de naden naar boven komt, zal hier worden opgevangen. Vervolgens stroomt het water van de goot naar een verzamelput, waar het met behulp van een pomp naar een afvoerplaats wordt geleid.

Bij een vloerdrainage wordt de vloer bedekt met de noppenfolie. Deze bevat allerlei kanaaltjes dat het water doet afstromen. Het water gaat naar een verzamelput dat van daar wordt weggepompt.

Bij een wanddrainage gebeurt hetzelfde: er wordt een noppenmembraan aan de wand gevestigd. Vocht dat toch binnen sijpelt, wordt via de kanaaltjes in het membraan afgevoerd naar een verzamelput, en vervolgens weggepompt naar een afvoerkanaal.

kelderdrainage prijzen

Een geschikte vochtbestrijding expert vinden en € besparen?

Dat kan zeker door prijsoffertes van meerdere vochtbestrijding firma’s te vergelijken. Onze samenwerkingspartner heeft een groot netwerk van firma’s aan zich gebonden die zitten te wachten op kelderdrainage klussen. Op basis van uw naw-gegevens en de omschrijving van de klus gaan de bedrijven kijken of ze geïnteresseerd zijn. Zijn ze geïnteresseerd? Mooi, want dan kunt u scherpe prijsoffertes verwachten. De vochtbestrijding specialisten zetten een scherpe prijs neer omdat ze weten dat de concurrenten waarschijnlijk ook u een aanbod gaan doen.

Gaat dit ten koste van de kwaliteit? Nee, de vakmannen zijn professionals en gescreend bij toelating tot het netwerk. Het aanvragen van een offerte is geheel gratis en verplicht u tot niets. Vraag vandaag offertes aan en los uw vochtproblemen op!