Opstijgend vocht, een handige gids

Opstijgend vocht is een vochtprobleem waar veel mensen mee af te rekenen krijgen. Het is grondwater dat vanuit de grond zich een weg naar boven baant. Dit water manifesteert zich onderaan de muren van de kelder en op de benedenverdieping. Bij oude woningen is optrekkend vocht eerder regel dan uitzondering omdat er vroeger geen waterdichte folie tussen het metselwerk werd geplaatst. Funderingen lieten toen ook vaak nog te wensen over. Toch kunnen ook recente woningen last hebben van optrekkend vocht. Muurstenen zijn bijvoorbeeld poreus van nature. Ze nemen veel water op en dat wordt naarmate de jaren verstrijken alleen maar erger. Zo ontstaat er een sponseffect waardoor de muur het water opzuigt. Opstijgend vocht is erg schadelijk voor zowel uw woning als uw gezondheid. Mits de juiste aanpak kan u het echter gemakkelijk behandelen.

Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Zoals we hierboven al uitlegden, komt het vochtprobleem vooral voor bij oude huizen. De oorzaak is doorgaans te vinden bij een ontbrekende of slechte waterkering. Een waterkering is een waterdichte folie die als een laag geplaatst wordt tussen de steenlaag en ter hoogte van het grondniveau. Deze folie houdt water tegen. Indien ze ontbreekt, of beschadigd of onderbroken is, komt het water er toch door. Het krijgt bij wijze van spreken vrij spel en wordt opgenomen door de muren. Dit manifesteert zich op zijn beurt in schimmel, vochtplekken en loslatend pleisterwerk of behang. Indien u de exacte oorzaak wilt vaststellen, kan u een vochtexpert laten langskomen.

Wilt u weten wat vochtbestrijding tegen opstijgend vocht kost? Vergelijk offertes!

opstijgend vocht

Optrekkend vocht herkennen

Hoe weet u of u thuis last heeft van optrekkend vocht? Er zijn meerdere symptomen die op de ziekte kunnen wijzen. De meest voor de hand liggende zijn vocht- en schimmelplekken op de muren. Maar vergis u niet: ook zonder zichtbare vochtplekken kan uw huis er last van hebben. Controleer daarom de keldermuren op loskomende verf, behang of pleisterlaag. Een ander herkenbaar symptoom is een onaangename geur. Ruikt uw huis muf, om niet te zeggen stinken? Dit kan wijzen op een vochtprobleem.

Waarom opstijgend vocht bestrijden?

De oorzaak van uw vochtproblemen detecteren is één ding, het bestrijden een ander. En ja hoor, dat is zeker nodig. De gevolgen zijn namelijk niet mooi. Zo brengt het schade toe aan uw huis. Schimmels tieren welig in een natte omgeving. Ze hechten zich op ruwe poreuze oppervlakken zoals sierpleister, behang, stenen, cement en hout. Het kruipt in meubels en kleding. Houten kasten die tegen de muur staan, zullen rotten. Langdurig schimmel inademen is bovendien erg ongezond. Zeker wie last heeft van gevoelige luchtwegen zal last ondervinden, zoals hoofdpijn, benauwdheid en hoesten.

Daarnaast brengen vochtproblemen schade toe aan uw woning, niet enkel de kelder. Het pleisterwerk en behang zullen na verloop van tijd loskomen van de muur. Zelfs het stukwerk zal beschadigd raken. U moet het problemen bestrijden en laten behandelen. In de meeste gevallen kan u de muur laten injecteren met een hydrofobe vloeistof. Voordat u opnieuw kan behangen het helemaal droog zijn, en dat kan, afhankelijk van de dikte van de muur, maanden duren. Vochtproblemen zijn absoluut geen pretje. En dan hebben we het nog niet gehad over de muffe, onaangename geur die veroorzaakt wordt door schimmels.

Vochtbestrijding methodes voor opstijgend vocht

Optrekkend vocht is geen lachertje. Hoe kan u het bestrijden? We bespreken onderaan verschillende methoden van behandelen. Ruwweg heeft u keuze tussen twee opties. Ten eerste kan u de muur injecteren. Een andere manier van vochtbestrijding is het onderkappen ervan. Hoe dan ook, beiden methodes zijn erop gericht om toch een goed werkende waterkering aan te brengen, zodat u in de toekomst nooit meer te maken krijgt met optrekkend water.

muren injecteren

Muren injecteren

Het injecteren van de beschadigde muren is een van de beste manieren om vochtproblemen te bestrijden. Wat doet men dan precies? Er worden gaten geboord boven de vloerpas. Deze worden vervolgens gevuld met een speciale vloeistof of gel die bestaat uit silanen en siloxanen. Eenmaal volledig opgedroogd zorgen deze chemische stoffen ervoor dat water niet meer in de muur kan trekken. Eigenlijk is de muurinjectie een chemische waterdichte folie. Deze oplossing wordt toegepast op zowel binnen- als buitenmuren.

optrekkend vocht

Muren onderkappen

Naast de muur te injecteren, kan u ze ook onderkappen. Deze manier van bestrijden is efficiënt maar arbeidsintensief. Concreet wordt er net boven de vloerpas een zaagsnede in de lengterichting van de muur gemaakt. Hier brengt men vervolgens een vochtwerende folie laag, een waterkering, aan. Ondertussen wordt de woning ondersteund door steunpalen, zodat er geen verzakkingen plaatsvinden. Onderkappen werkt, maar vergt de nodige expertise. Ook deze methode van vochtbestrijding kan voor zowel binnenmuren als buitenmuren. Achteraf zal de binnenmuur opnieuw gepleisterd moeten worden, en de buitenmuur zal men moeten herstellen en afwerken met een plint.

Waterkerende folie aanbrengen

Het ontbreken van of een beschadigde waterkerende folie is doorgaans de oorzaak van opstijgend vocht. Het is dan ook logisch dat u het probleem kan oplossen door een (nieuwe) waterkering aan te brengen. Dit is specialistenwerk, maar een gedreven doe-het-zelver kan het proberen. De enige manier waarop dit kan gedaan worden, is door het onderkappen van de muur, zoals we hierboven al uitlegden. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een renovatiepremie.

Ventilatiekokers plaatsen

Bij deze methode worden elementen met een keramische koker in de beschadigde muren geplaatst. Door de openingen in deze elementen ontstaat er een frisse luchtstroom in de ruimte. Zo wordt de woning geventileerd en zal de luchtvochtigheid dalen. Bijgevolg droogt de schimmel uit en kan ze definitief uitgeroeid worden. Ventilatiekokers kunnen zowel op enkelsteens- en spouwmuren geplaatst worden. Helaas kan deze methode enkel toegepast worden op een buitenmuur.

Wat kost opstijgend vocht bestrijden?

Vochtproblemen vergen doorgaans een totaalaanpak, waarbij u alle muren moet behandelen. Dit is niet goedkoop. Doorgaans zal de prijs voor het behandelen van een woonkamer tussen de €3.500,- en €5.000,- schommelen. Voor heel uw woning rekent u best op €7.500,- à €15.000,-. De prijs van de folie zelf bedraagt gemiddeld tussen de €75,- en €150,- per meter.

Prijs per meter opstijgend vocht binnenmuur

Trekt er grondwater in de binnenmuren van uw kelder? De opties die u hebt om dit probleem te bestrijden zijn het injecteren van de muur en het onderkappen ervan. De prijs voor het injecteren begint vanaf €100,-. De uiteindelijke kosten hangen af van de ernst van het probleem en de grootte van de ruimte. De prijs van het onderkappen van de muren bedraagt gemiddeld tussen €100,- en €150,-.

opstijgend vocht kelder

Prijs per meter opstijgend vocht buitenmuur

Bescherm uw buitenmuren tegen grondwater door ze te injecteren of onderkappen. De prijs hiervoor is dezelfde als bij binnenmuren. Voor een muurinjectie betaalt u niet minder dan €100,-, en onderkappen kost ook gemiddeld tussen de €100,- en €150,-. Bij een buitenmuur kan u ook opteren voor het plaatsen van ventilatiekokers. De prijs van dit Carebrick-systeem bedraagt gemiddeld €115,- per lopende meter.

Besparen op vochtbestrijding? Vergelijk prijzen!

Hangt er een onaangename geur in uw kelder? Zien uw buitenmuren er beschadigd uit of kan u schimmel herkennen op de muren? Laat grondwater niet verder in uw muren trekken; ze raken er alleen maar beschadigd van. Ook uw gezondheid wordt bedreigd. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in uw buurt. Vergelijk de prijzen en kies voor een optimale behandeling.