Bent u op zoek naar een vochtbestrijding in Zulte? Last van een muffe geur in uw kelder? Ziet u soms schimmel als schaduwfiguren onderaan op de muren? Grote kans dat uw huis last heeft van opstijgend vocht. Vochtproblemen komen vooral, maar niet alleen, voor bij oude woningen. Vandaag worden de meeste muren voorzien van een waterkering, dit is een waterdichte folie in het metselwerk dat opstijgend grondwater tegenhoudt. Wie in Zulte last heeft van opstijgend vocht kan maar één ding doen: vochtbestrijding. Opstijgend vocht veroorzaakt schimmel, wat op zijn beurt nefaste gevolgen heeft voor uw woning en uw gezondheid. Er zijn verschillende methoden voor vochtbestrijding.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij hebben deze website opgericht om twee redenen.
1) Heldere informatie over vochtbestrijding.
2) Een website die zoeken naar een vochtbestrijder samenbrengen met de juiste firma’s. U staat hierbij centraal en dat is waarom wij hier een gratis offertesysteem aan gekoppeld hebben. Zo kunt u geheel vrijblijvend prijzen vergelijken om nog meer informatie in te winnen om de juiste firma in Zulte te vinden.
Een bonus van het offertesysteem is dat u door verschillende offertes op te vragen kunt besparen op de kosten t.o.v. iemand die geen prijsvergelijk doet. Win-win lijkt ons!
Een goede vochtbestrijder in Zulte herkennen? Lees onze tips hier.
Hieronder vind u informatie over de plaatsen waar wij ook actief zijn met onze offertedienst.
Soorten vochtproblemen in Zulte
Vochtbestrijding kan pas effectief zijn wanneer u weet waar de oorzaak van de vochtproblemen schuilt. De behandeling valt en staat bij de diagnose. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen in huis. U kan ze herkennen aan de typerende symptomen. Zo dadelijk bespreken we de meest voorkomende en vertellen we u hoe u ze best kan behandelen. Ook het kostenplaatje komt aan bod.
Navigeer snel naar uw vochtprobleem, de methode voor vochtbestrijding of de kosten:
Het is cruciaal om te weten waar vocht uw woning in Zulte kan binnendringen. Wij hebben hieronder uiteengezet waar u vocht kunt aantreffen. Klik op de link om meer over een bepaalde ruimte in huis te lezen.
Kelder | Kruipruimte | Vloeren | Binnenmuren | Buitenmuren | Plafonds | Dak
Opstijgend vocht
Optrekkend of opstijgend vocht is een van de veelvoorkomende vochtproblemen. Vooral oude woningen in Zulte hebben er last van omdat deze gebouwd werden met massieve muren zonder spouw. Er is geen waterkering in het metselwerk voorzien waardoor opstijgend grondwater naar binnen kan sijpelen. De muren werken als sponzen en zuigen zich vol. U herkent het aan de vochtige onderkant die eruit ziet als een poederachtige aanslag. Deze witte aanslag noemt men salpeter. Het is een chemische reactie tussen het grondwater en de mineralen. Opstijgend vocht begint meestal bij water in de kelder of kruipruimte. Door de hygroscopische zouten in de muur blijft de muur ‘dorstig’ en bijgevolg water aantrekken. U zal merken dat de verf of het behang van de muur loskomt.
Meer weten? Lees onze gids over: opstijgend vocht
Condensatievocht
Condensatievocht ontstaat ruwweg door een gebrek aan ventilatie. Het ontstaat in een woning simpelweg door er te leven: wassen, strijken, koken, douchen enzovoort. Door een gebrek aan een goed ventilatiesysteem zal de luchtvochtigheid in de kamer stijgen. Het daalt neer op koude oppervlakken zoals de muren en ramen. Condensatievocht zet zich zowel op de binnen- als buitenmuren. U herkent het probleem enerzijds aan de schimmelvlekken, anderzijds aan de muffe geur die ontstaat. Op de lange termijn zal ook de verf of het behang van de muren afbladderen, en het pleisterwerk los komen. Lees meer over ventilatie en verluchting op de website van www.vlaanderen.be.
Doorslaand vocht
Een van de meest voorkomende vochtproblemen in Zulte is doorslaand vocht. Het ontstaat eenvoudig door regen die tegen de gevel slaat. Via barsten en scheuren baant het regenwater zich een weg naar binnen. De buitenmuren zuigen het op en het zal zich vervolgens verspreiden. U kan doorslaand vocht aan de binnenmuren herkennen, die uiteraard nattig zullen worden en al dan niet schimmelplekken zullen vertonen. Toch is het probleem gemakkelijker op te sporen via de buitenmuren. Inspecteer op vochtplekken en verkleuringen. Let daarbij vooral op scheuren en barsten in de gevel.
Bouwvocht
Bouwvocht lijkt onschuldig maar dat is het niet. Dit vochtprobleem ontstaat tijdens het (ver)bouwen van woningen. Er wordt dan vaak water gebruikt voor bijvoorbeeld beton en stucwerk. Dit water verdwijnt normaal gezien gedurende het uithardingsproces. Het gebeurt echter dat er toch vocht aanwezig blijft in de muren. Dit zal naar buiten komen en de concentratie in de ruimte verhogen. U herkent de aanwezigheid van bouwvocht aan de muffe geur in huis en eventuele vochtplekken of schimmels op de muren. Vochtproblemen verdwijnen niet zomaar. Wacht niet te lang met vochtbestrijding; bouwvocht zal op lange termijn de sterkte van het gebruikte bouwmateriaal aantasten, alsook de isolatie van uw huis.
Vochtige kelder
Een kelder bevindt zich onder het huis waardoor de muren rechtstreeks in contact staan met de vochtige grond en het (opstijgend) grondwater. De ruimte wordt minder goed geventileerd. Daarbij is het er donker en laat dat nu net een eigenschap zijn waar schimmels van houden. Geen wonder dat de meeste vochtproblemen in deze opslagplaats ontstaan. De kelder is, net zoals de kruipruimte trouwens, een droomwoning voor schimmels.
Er zijn verschillende oorzaken voor vochtproblemen. Zo kan het binnensijpelen via scheuren en barsten in de muren of simpelweg omdat de muren poreus zijn en het water opstijgend is. Langdurige regenval of verhoogd regenwater doet de waterdruk toenemen. Ook een slechte drainage of condens zijn nefast. Hoe dan ook, u herkent een vochtige kelder aan de volgende symptomen: afbladderende verf, pleister- of stucwerk dat loskomt, salpetervorming aanslag op de muren en/of vloer, vochtige lucht, vlekken op de muren, houtrot, muffe geur, papier en karton dat rot.
Schimmel
Last van schimmel in Zulte? U herkent vochtproblemen aan de grauwe schimmelplekken op uw binnen- en buitenmuren, ramen, plinten, voegen en naden. Daarnaast verspreidt het een zeer onaangename geur. De oorzaak is altijd een teveel aan vocht in de muur of ruimte. Opstijgend water in uw kelder of kruipruimte? Wordt uw keuken of badkamer niet goed geventileerd? Dit zijn omstandigheden waarin de micro-organismen goed ontwikkelen.
Overige vochtproblemen
Bij betonnen kelders komt het opstijgend water vaak binnen via de zogenaamde KIM-naden, verbindingen tussen vloer en wanden. Zelfs een kleine constructiefout kan een zwakke plek vormen waarlangs grondvocht of regenwater binnen kan treden. Een andere oorzaak kunnen de afdichtingen en roosters in uw kelder zijn. Via deze openingen kan opstijgend water binnenlopen. Deze afdichtingen vormen een bijzonder groot risico wanneer er elektrische kabels lopen. Lekkages in de leidingen en rioleringsbuizen zorgen evenzeer voor vochtproblemen. Lekkages lijken klein maar resulteren soms in grote vochtproblemen.
Een overige oorzaak voor vochtproblemen zijn koudebruggen. Een koudebrug ontstaat daar waar de isolatie te wensen overlaat. Zelfs enkele millimeters tussen de deur- en raamopeningen kunnen koudebruggen veroorzaken. Hierdoor treedt er een warmteverlies op. Indirect zorgen koudebruggen voor condensatievocht omdat de muren koud worden.
Wie geen oorzaak voor het vochtprobleem in huis kan vinden, heeft misschien last van een zogenaamde loodflap. Dit is een kleine constructiefout met grote gevolgen.
Vochtbestrijding methodes
Last van opstijgend water in de kruipruimte en schimmel op de muren? Wanneer we spreken over vochtbestrijding, handelt u best meteen. De gevolgen op uw woning en uw gezondheid laten niet op zich wachten. Om te weten hoe de vochtproblemen te behandelen, moet u weten waar de oorzaak schuilt. U kan zelf op inspectie gaan, maar het is niet altijd even makkelijk. Laat er een ervaren vochtbestrijder naar kijken. Hij/zij weet welke oplossingen er zijn.
Vergelijk offertes van lokale vochtbestrijders!
Opstijgend vocht in Zulte bestrijden
Opstijgend vocht kan u op twee manieren bestrijden. Om te beginnen kan u de muur injecteren met een speciale waterwerende gel. Hiervoor zullen kleine gaatjes op ongeveer 10 tot 15 centimeter van elkaar gemaakt worden. De gel dringt diep in de wanden en wordt daarna hard. Het stopt het opstijgend grondwater; efficiënte vochtbestrijding.
Een tweede optie is het onderkappen van de muren. Deze manier van behandelen is arbeidsintensief. U kan het niet zelf doen. De vakmannen zagen de onderkant van de vochtige wanden door en plaatsen vervolgens een waterdichte folie. Ondertussen verzekeren zij de stabiliteit van uw woning. Het voordeel van deze behandelingsmethode is de effectiviteit. U kan er 100% zeker van zijn dat het probleem nadien opgelost is. Het is echter wel tijdrovend en duur. Het injecteren daarentegen duurt niet lang.
Bouwvocht bestrijden
De makkelijkste manier om bouwvocht te bestrijden, is om het op natuurlijke wijze te laten drogen. De ruimte goed ventileren en verwarmen helpt. Deze vochtbestrijding is een lang proces dat wel anderhalf jaar kan duren.
Een andere manier om bouwvocht te bestrijden is het gebruik van bouwdrogers. Deze machines ‘drogen’ de lucht door het vocht op te vangen en om te zetten in water. Op die manier moet u slechts enkele maanden wachten, in plaats van anderhalf jaar.
Condensatievocht bestrijden
Condensatievocht ontstaat door een gebrekkig ventilatiesysteem in huis. Dit probleem bestrijden is dan ook niet al te moeilijk. U moet ervoor zorgen dat er voldoende verse lucht in de ruimte kan waardoor de muren uitdrogen. De schimmel kan dan definitief aangepakt worden. Uw ramen en deuren openzetten, zorgt voor ventilatie. Dit is echter geen vochtbestrijding op de lange termijn. U kan een ventilatiesysteem laten installeren of een luchtontvochtiger kopen. Om het juiste toestel te vinden, raadpleegt u best de specialist in de speciaalzaak.
Indien het condensatievocht ontstaat door koudebruggen, moet u uw woning in Zulte beter isoleren. Hiervoor kan u een beroep doen op een isolatiespecialist. Hij heeft alle apparatuur in huis om de koudebruggen te detecteren.
Vochtbestrijding voor doorslaand vocht
Vochtbestrijding van doorslaand vocht kan op drie manieren. Om te beginnen kan u de muur laten impregneren. Hierbij gebruikt de vakman uit Zulte een speciaal impregneermiddel. Hij zal dit als een extra beschermlaag aanbrengen op de buitenmuur. Het middel is transparant, u zal er niets van zien. De muur impregneren is een eenvoudige oplossing. Na een dag is het droog en effectief. Let wel op: vooraleer u de buitenmuur laat impregneren, moet deze gereinigd worden. Eventuele scheuren en barsten zullen eerst hersteld worden.
Een tweede mogelijkheid van vochtbestrijding is het aanbrengen van een speciale verf op de buitenmuur die doorslaand water tegengaat. Dit zijn twee vliegen in één klap: de gevel wordt geverfd én beschermd.
Ziet uw buitenmuur af van al dat doorsijpelende regenwater? In dat geval kan een nieuwe en waterdichte gevelbekleding soelaas bieden. Dit is de duurste oplossing.
Kelder waterdicht maken
Water in de kelder leidt tot vochtproblemen. Laat de ruimte volledig waterdicht maken bij wijze van vochtbestrijding. Er zijn verschillende manieren om dat te realiseren. De eerste methode van kelderdichting is een bekuiping. Hierbij wordt de kelder twee tot drie keer ingesmeerd met een waterdichte pasta. Indien de ruimte in slechte staat verkeert, is een soepele kelderbekuiping beter. In de plaats van een gel wordt er een soepele, waterdichte folie tegen de wanden en vloer gekleefd. Vervolgens giet men de keldervloer met een ijzeren wapening. Lees meer over kelderdichting in Zulte in onze uitgebreide gids.
Ook een kelderdrainage werkt als vochtbestrijding. Bij deze methode wordt er een noppenmembraan met kanaaltjes op de vloer en/of wanden geplaatst. Het opstijgend water loopt via de kanaaltjes weg naar een algemene verzamelput. Via deze put loopt het vervolgens naar het riool. Er is geen stilstaand water meer maar de ruimte blijft nattig. Ventilatie is onontbeerlijk. Lees meer over kelderdrainage in onze handige gids.
Ten derde kan u ook de wanden laten injecteren. Er worden gaten in de muren geboord, telkens zo’n 10 à 15 centimeter van elkaar. Deze worden gevuld met een waterwerende gel die snel droogt. Opstijgend grondwater heeft bijgevolg geen kans meer.
Welke manier van vochtbestrijding u ook kiest: ventilatie blijft ten alle tijden belangrijk.
Schimmel verwijderen
Schimmel herkent u aan de donkere plekken die het vormt op uw muren en de onaangename geur die het verspreidt. Met een speciaal reinigingsmiddel kan u de vlekken verwijderen, maar indien de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt, zullen ze koppig terugkeren. Ook bij grote plekken is het verstandig een vochtspecialist in te schakelen. Tijdens het verwijderen draagt hij beschermkleding en een mondkapje. Zeer hardnekkige schimmel vlekken worden verwijderd met stoom of chemische middelen.
Waar kunt u vocht in huis aantreffen?
Opstijgend grondwater baant zich helaas heel makkelijk een weg naar binnen. Er kunnen dus allerlei bronnen en oorzaken zijn. Toch kent iedere woning in Zulte ongeveer dezelfde pijnpunten: de kruipruimte, buitenmuren, plafond, dak enzovoort. We bespreken de verschillende plaatsen in uw huis waar u binnensijpelend water kan aantreffen.
Vocht in kelder
U zal niet de eerste zijn met opstijgend vocht in de kelder. Dit deel van de woning bevindt zich onder de grond. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de ruimte gevoeliger is voor opstijgend grondwater. Het kan in de draagvloer en wanden trekken. Dit resulteert in een klamme ruimte met vochtige muren, waar een onaangename geur hangt.
Vochtige kruipruimte
De kruipruimte is een koude plaats en door een gebrek aan ventilatie ontstaat er soms condens. Dit kan condensatievocht veroorzaken. Een andere oorzaak van water in de kruipruimte is een te hoge stand van het grondwater. Zo komt er water in de ruimte dat gaat verdampen. Evenzeer kan er een scheur of breuk in de riolering zitten. De kruipruimte vult zich met water dat omgezet wordt in condens.
Vocht in de vloer
Het gaat in dit geval meestal over de begane vloer, omdat er zich hieronder een kelder en kruipruimte bevindt. Bij ernstige condensatie wordt ook het plafond in deze ruimtes nat, wat ervoor zorgt dat u het voelt aan de begane vloer. Grondwater kan door de poreuze muren naar boven trekken, of de boosdoener is een lekkage in de leidingen.
Vocht in buitenmuren
Vochtige buitenmuren? Opstijgend vocht is hier een van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen. De reden? Poreuze stenen of barsten of scheuren. De gevel zal beschadigd raken, ga meteen over tot vochtbestrijding.
Vocht in binnenmuren
Muren die geen of een beschadigde waterkering hebben, zullen water opzuigen. Dat kruipt op deze manier naar boven in de binnenmuren. U kan de vochtproblemen herkennen aan schimmelplekken en/of afbladderende verf of behang. Dit probleem valt te bestrijden door de binnenmuren te injecteren of onderkappen.
Vochtige plafonds
Opstijgend vocht tast niet enkel de vloer en muren aan, maar ook plafonds moeten eraan geloven. Ziet u zwarte vlekken of verkleuringen op de plafonds, dan heeft u het vlaggen. Deze kunnen ontstaan zijn door regenschade, een lekkage of een gebrek aan ventilatie.
Vochtig dak
Condens onder het dak, dan denkt men meteen aan een lekkage. Toch kunnen er meerdere bronnen van dit ellende zijn. Zo ontstaat vochtdoorslag ook bij koudebruggen, dus een slecht of onvoldoende geïsoleerd dak. Ook een gebrek aan ventilatie kan de oorzaak zijn.
Wat kost vochtbestrijding in Zulte?
De enige manier om komaf te maken met vochtproblemen in huis, is vochtbestrijding. Hierbij wordt er allereerste gekeken naar de oorzaak van het probleem. Daar ligt de sleutel naar het behandelen ervan. Zo is er voor ieder probleem een specifieke behandelingsmethode. Maar hoeveel kost vochtbestrijding? We bespreken de prijs per manier van behandelen.
Vergelijk offertes en bespaar op de kosten van vochtbestrijding!
Prijs opstijgend vocht behandelen
Opstijgend vocht in Zulte is geen lachertje, u moet het laten behandelen. Het tast de vochtige binnenmuur zodanig aan dat de verf en behang afbladderen. Daarbij zal u op lange termijn ook gezondheidsklachten vertonen. De kostprijs voor het injecteren van de vochtige muur bedraagt tussen de €100,- en €150,- per lopende meter. De binnenmuur laten onderkappen is duurder. Daarvoor betaalt u tussen de €150,- en €160,- per lopende meter.
Soort |
Richtprijs |
Muren injecteren |
€100,- en €150,- per m² |
Onderkappen |
€150,- en €160,- per m² |
Prijs condensatievocht oplossen
Condensatievocht kan u bestrijden met een ventilatiesysteem. De prijs voor het plaatsen van een standaard ventilatierooster ligt gemiddeld tussen de €25,- en €35,- per stuk. Indien u een mechanisch systeem wenst, zal het prijskaartje beduidend hoger liggen. Reken op minimaal €3.000,- tot €5.000,- per systeem.
Soort |
Richtprijs |
Plaatsen ventilatierooster |
€25,- tot €35,- per stuk |
Mechanische ventilatie |
€3.000,- tot €5.000,- per systeem |
Prijs doorslaand vocht behandelen
De prijs voor het laten behandelen van uw vochtige gevel is gemiddeld €10,- tot €15,- per m². Een nieuwe gevelbekleding laten aanbrengen op de buitenmuur kost gemiddeld €45 per m². Wie de gevel volledig laat herstellen betaalt ongeveer €20 per m².
Soort |
Richtprijs |
Vochtbehandeling gevel |
€10,- tot €15,- per m² |
Nieuwe gevelbekleding |
€35,- tot €55,- per m² |
Gevel herstellen |
€10,- tot €30,- per m² |
Prijs schimmel verwijderen
De prijs voor het laten verwijderen van schimmel is afhankelijk van de grootte van de binnenmuur of buitenmuur die u wilt laten behandelen. De gemiddelde kostprijs bedraagt €25,- per m². Voor het verwijderen en opnieuw laten kitten betaalt u gemiddeld €45,- per m². Schimmel te laten verwijderen en de muur te laten herschilderen zal u €55,- per m² kosten.
Soort |
Richtprijs |
Schimmel verwijderen |
€15,- tot €35,- per m² |
Verwijderen + opnieuw kitten |
€35,- tot €55,- per m² |
Verwijderen + herschilderen |
€45,- tot €65,- per m² |
Prijs kelder waterdicht maken
Voor waterdichte kelderbekuiping langs de binnenkant betaalt u tussen de €15,- en €20,- per m². Bekuiping langs de buitenmuren is duurder. Dit zal gemiddeld €62,- per m² kosten. Voor een kelderdrainage moet u op €3.500,- à €9.500 rekenen, afhankelijk van de grootte van de ruimte. De muren laten injecteren, kost tussen de €130,- en €150,- per m².
Soort |
Richtprijs |
Kelderbekuiping binnenkant |
€15,- tot €20,- per m² |
Kelderbekuiping buitenkant |
€55 tot €62,- per m² |
Kelderdrainage |
€3.500,- tot €9.500,- |
Muren injecteren |
€130,- en €150,- per m² |
Prijs bouwvocht oplossen
Het huren van een droger is niet goedkoop. De prijs wordt per dag berekend. Het zal u gemiddeld tussen de €60,- en €100,- kosten.
Hoe een goede vochtbestrijding firma herkennen?
Klaar voor de vochtbestrijding, maar welke firma in Zulte is de beste partner bij vochtproblemen? Om dat te weten te komen, zijn er enkele punten waar u op kan letten.
- Neem gerust de tijd om te kijken welke speler in vochtbestrijding er zich in uw buurt bevinden. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op, laat de vochtspecialisten naar de situatie kijken en luister naar welke oplossingen voor de vochtproblemen zij aanbieden.
- Kent u iemand die erg tevreden was van de manier van behandelen van een vochtexpert in Zulte? Op goede referenties kan u doorgaans vertrouwen.
- Check daarbij of de vochtexpert in kwestie lid is van bepaalde federaties zoals de bouwunie, confederatie bouw enzovoort.
- Hoelang bestaat het bedrijf al en welke keurmerken gebruikt het?
- Wat zegt Google erover? En niet onbelangrijk: wat gaat het kosten?
Besparen op de kosten van een vochtbestrijding firma? Vergelijk prijzen!
Om een goede en betrouwbare firma in vochtbestrijding te vinden, vraagt u best bij verschillende lokale dienstverleners offertes op. Dit is volledig vrijblijvend en gratis. Stel vervolgens een top drie samen van de prijzen die u ontving. Check de vochtbestrijders in Zulte op de bovenstaande punten. Zo bekomt u een weloverwogen en budgetvriendelijke keuze!
Bespaar op de kosten van vochtbestrijding!