Kelderdichting, een handige gids

Wat is kelderdichting? In de traditionele manier spreekt men ook wel eens over kelderbekuiping. Hierbij worden uw vochtproblemen opgelost door de keldermuren te cementeren en zo waterdicht te maken. Bij een dichting worden de muren behandeld met allerlei fixeerlagen, cement en hydraulische waterdichtingsmortels. Daarbij gebruikt men ook wel eens een kimnaad. Dit is een verstevigde hiel die wordt geplaatst op het aansluitpunt tussen uw keldermuren en keldervloer. Ze zijn extra gevoelig voor vocht en zorgen ervoor dat de ruimte waterdicht is. Soms wordt ook de vloer voorzien van een extra beschermingslaag.

Waarom is kelderdichting belangrijk?

Wie met vochtproblemen zit, kan best niet te lang wachten met het zoeken van een oplossing. De schade dat het binnensijpelend water aanbrengt, is geen lachertje. Het kan groot en onomkeerbaar zijn, waarna de prijzen al snel hoog oplopen. Daarbij zijn de gevolgen van vocht in de kelder niet aangenaam, denk maar aan stinkende schimmels en rottende meubels. Het dichten van de ruimte lost veel op. Best worden de muren van binnen en buiten afgedicht.

Wilt u weten wat kelderdichting kost? Vergelijk offertes!

kelderdichting

Stabiele ondergrond

Bij een bekuiping van de kelder worden zowel de wanden als de vloer voorzien van een waterdichte beschermingslaag, zodat er geen vocht meer kan binnensijpelen. Belangrijk bij een kelderdichting is de ondergrond. Het moet uitgevoerd worden op een stabiele constructie of vloer. Wanneer deze niet stabiel is, loopt u het risico op scheuren en lekken. En dan staat u weer bij nul wat betreft vochtbestrijding. Doorgaans liggen oude keldervloeren op de volle grond. Deze zijn niet stabiel en moeten voorzien worden van een nieuwe vloerplaat.

Kelderbekuiping plaatsen

Een kelder dichten doet u best niet zelf, roep hiervoor de hulp van professionals in. De wanden worden gedicht en ook de vloer wordt voorzien van een extra waterdichte laag cement. Hoe gaat een bekuiping precies in zijn werk?

Om te beginnen worden meestal de bestaande wanden en vloeren verwijderd. Zo kunnen de experts precies bepalen langs waar het vocht binnendringt. Hier wordt een waterdichte cementmortel aangebracht.

Vervolgens worden er meerdere lagen aangebracht. Het gaat om anti-leklagen, fixeerlagen en cementlagen, al dan niet in combinatie met kunsthars. Deze lagen moeten elk afzonderlijk drogen, waardoor een kelderbekuiping soms meerdere dagen duurt.

Indien nodig wordt er een verstevigende klimnaad aangebracht op het punt waar de muren en vloer samenkomen. Ook deze laag voorkomt vocht van binnendringen.

Stijve kelderbekuiping

Er bestaan verschillende soorten kelderbekuiping. Zo kan je opteren voor een stijve kelderbekuiping, of net een soepele dichting. Bij het eerste bestaat de bekuiping uit een vochtwerend mortelpleisterwerk. Dit wordt laag voor laag aangebracht, waarbij er tussen iedere laag wat ruimte wordt gelaten. Op deze manier wordt een waterdichte barrière gecreëerd.

Soepele kelderbekuiping

De andere mogelijkheid is die van een soepele kelderbekuiping. In dit geval worden de muren en vloeren voorzien van een waterdicht membraan dat soepel is. Over dit membraan wordt nieuw metselwerk aangebracht. De vloer krijgt een extra laag solide beton. Deze soepele kelderdichting is net zoals de stijve bekuiping een goede oplossing voor vocht in de kelder. De extra beschermingslagen zorgen voor een waterdichte ruimte.

Kelderbekuiping proces video

De mannen van Water-Dicht hebben een mooie video gemaakt over kelderbekuiping.

Benieuwd naar de prijs van kelderbekuiping? Vergelijk offertes!

Kelderventilatie voor een droge kelder

Een kelderbekuiping is één ding. Een ventilatie is het tweede. Dankzij het dichten kan het vocht niet meer binnen geraken. Toch kunnen vochtproblemen, als gevolg van condensatie, nog altijd voorkomen. Zeker wanneer uw was- en droogkast in de kelder staan, is een goede kelderventilatie van groot belang. U kan erop letten regelmatig een deur en/of raam open te zetten, of u kan het zekere voor het onzekere nemen met een uitgedacht ventilatiesysteem.

Prijzen kelderbekuiping

De prijs van de kelderbekuiping is afhankelijk van verschillende factoren: de complexiteit van het probleem, de bereikbaarheid van uw kelder en de grootte van de ruimte. Kelderbekuiping is behoorlijk arbeidsintensief en daarom vaak ook prijzig. Om er zeker van te zijn dat u altijd de beste prijs kiest, kan u vrijblijvend en gratis offertes opvragen. Gemiddeld betaalt u tussen de €3.500,- en €10.000,- voor het dichten. Een investering, want het nalaten kost u op de lange termijn meer. Er is geen significant verschil in de prijzen van een soepele of stijve bekuiping.

Kelderdichting Gemiddelde prijzen in 2020
Kelderdichting binnenzijde €15 à 17 per m2
Kelderdichting buitenkant €60 per m2
Gemiddelde kelder €3.500,-

Is er kans op premie?

Vochtproblemen in uw kelder oplossen, gaat vaak gepaard met een hoge prijs. Toch is deze het betalen waard, want de problematische gevolgen zullen u op lange termijn meer kosten. Om de prijs van de bekuiping of kelderdrainage te drukken, kan u een beroep doen op premies. Indien uw woning aan de nodige voorwaarde voldoet, maakt u kans op een premie. Met een Vlaamse renovatiepremie ontvangt u maximaal €2.500,- tot €3.333,-. Informeer u ook over de gemeentelijke premie in uw gemeente. Lees hier welke werken in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie.

Kelderbekuiping FAQ

Hebt u last van vocht in uw kelder? Een kelderbekuiping kan veel oplossen. Maar wat is dat precies? En kan u zelf de handen uit de mouwen halen, of is het inhuren van een firma hiervoor noodzakelijk? Omdat niet iedereen op de hoogte is van alles omtrent kelderbekuiping, hier een beknopte FAQ.

Wat is kelderdichting?

Bij kelderdichting wordt de kelder vochtbestendig gemaakt. Dit kan op verscheidene manieren. Kelderbekuiping is een traditionele manier van kelderdichting. Een muurinjectie, het injecteren van de waterdoorlatende wand met een gel dat waterdicht is, kan bijvoorbeeld ook. Afhankelijk van de ruimte en het beschikbare budget, kan u een keuze maken wat betreft de beste methode.

Wat is de prijs van kelderdichting?

De prijs van kelderdichting is afhankelijk van de oppervlakte van uw ruimte, de ernst van de vochtproblemen en de bereikbaarheid van uw kelder. Doorgaans betaalt u voor het waterdicht maken van uw kelder gemiddeld €3.000 à €4.000. Al kunnen de prijzen snel oplopen. Bedenk dat deze hoge prijs doorgaans de moeite waard is, want u wordt verlost van vochtproblemen en de schadelijke gevolgen (schimmel, vochtplekken, gezondheidsproblemen) ervan.

Kunt u kelderdichting zelf doen?

De kelderdichting zelf uitvoeren, is dat mogelijk? Om te beginnen kan het zeker, maar het dichten van een ruimte is veel en moeilijk werk. Het vereist een bepaalde kennis en beschikbaar materiaal. Zo moet u de oorzaak van het vocht kunnen detecteren. Dit kan een slechte afvoer zijn, een lek, regen of grondvocht van buitenaf. De oorzaak zoeken is niet zo gemakkelijk zonder het juiste apparatuur. Wilt u er zeker van zijn dat de ruimte permanent waterdicht is, doe dan een beroep op een specialist.

Wat is het verschil tussen kelderdichting en kelderbekuiping?

Kelderdichting gaat over het waterdicht maken van een ruimte. Hier kunnen een aantal methoden worden ingezet, zoals de klassieke kelderbekuiping, maar ook muurinjecties vallen daaronder. Een kelderbekuiping gaat echt over het dichten van de muren met extra lagen cement. Opstijgend vocht zorgt vaak voor ravage in het huis. U behandelt het probleem best zo snel mogelijk.

kelderdichting prijzen

Een geschikte vochtbestrijding expert vinden en € besparen?

Dat kan zeker door prijsoffertes van meerdere vochtbestrijding firma’s te vergelijken. Onze samenwerkingspartner heeft een groot netwerk van firma’s aan zich gebonden die zitten te wachten op kelderdichting klussen. Op basis van uw naw-gegevens en de omschrijving van de klus gaan de bedrijven kijken of ze geïnteresseerd zijn. Zijn ze geïnteresseerd? Mooi, want dan kunt u scherpe prijsoffertes verwachten. De vochtbestrijding specialisten zetten een scherpe prijs neer omdat ze weten dat de concurrenten waarschijnlijk ook u een aanbod gaan doen.

Gaat dit ten koste van de kwaliteit? Nee, de vakmannen zijn professionals en gescreend bij toelating tot het netwerk. Het is wel verstandig om referenties op te zoeken online of na te vragen bij de firma die u wilt inschakelen voor de klus. U heeft namelijk zelf de touwtjes in handen. Het aanvragen van een offerte is geheel gratis en verplicht u tot niets.