Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis kan zorgen voor schade van de muren, een muffe geur, enz. Een vochtprobleem aanpakken, kan duur uitvallen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Als er vocht in huis aanwezig is, is een snelle aanpak aan te raden om grote kosten te vermijden. Hoe weet u wanneer er een vochtprobleem is? En wat kan u er aan doen? U leest er hier alles over.

Vocht in huis herkennen

Vocht in huis kan u in de eerste plaats herkennen door vocht- of schimmelplekken op de muur. Een muffe, bedompte geur wijst ook op een vochtprobleem. Condens op de ramen, loskomend behang of pleisterwerk, witte aanslag of algen op de muren en pissebedden in huis zijn eveneens signalen. Indien uw was minder snel droogt dan u gewend bent of als uw energieverbruik hoger is, kan dit ook een teken zijn van vochtproblemen.

vochtproblemen in huis

Waar komt vocht in huis het meeste voor?

Sommige plaatsen in huis zijn gevoeliger voor vochtproblemen dan andere. Denk aan de keuken of de badkamer waar veel warm water wordt gebruikt dat verdampt. Ook kelders of wasplaatsen zijn ruimtes waar sneller een vochtprobleem kan ontstaan.

Schakel een firma in voor vochtbestrijding!

Wat is de oorzaak van vochtproblemen in huis?

Een vochtprobleem kan ontstaan door een fout of slijtage van de bouwconstructie. Water zal altijd de zwakste plek zoeken om binnen te dringen. Ook interne factoren, zoals vochtophoping door onvoldoende verluchting, kunnen vochtproblemen veroorzaken.

opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Indien er onderaan de muur vochtplekken zitten, is er sprake van opstijgend vocht. Het grondwater trekt dan in het metselwerk die het water opzuigt. Dat kan gebeuren als de muur onderaan scheurtjes bevat of versleten is. De muren worden door het intrekkende water vochtig, vaak langs de binnenkant. Ook vloerdelen kunnen worden aangetast. Lees meer over: opstijgend vocht.

condensatie

Condensatie

Via dagdagelijkse activiteiten als douchen, koken, wassen, enz. komt er heel wat vocht in onze woning. Zolang u goed ventileert, hoeft dat geen probleem te zijn. Gebeurt dat niet, zal het vocht neerslaan op koele oppervlaktes zoals ramen en muren. Dit condensvocht trekt vervolgens in de muren.

doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is niet hetzelfde als opstijgend vocht. Bij doorslaand vocht komt het water simpelweg door de muur naar binnen. Dat komt omdat de muur langdurig in contact staat met grondwater, zoals bijvoorbeeld in een kelder, of als een buitenmuur beschadigd is waardoor het regenwater kan infiltreren. Ook de binnenmuur zal dan nat worden.

lekkage

Lekkage

Een lekkage in een waterleiding of afvoer kan ontstaan door verouderd materiaal of door een bouwfout. Soms is de lekkage snel te zien, maar zeker niet altijd. Leidingen zijn immers meestal weggewerkt in de vloer of muur. Daardoor zijn lekkages vaak moeilijk te detecteren. Gelukkig is er speciale apparatuur om ze toch te kunnen opsporen.

bouwvocht

Bouwvocht

Bij het bouwen van een huis wordt heel wat water gebruikt. Daarom is het belangrijk om nadien de woning goed te laten uitdrogen. Dat kan meer dan een jaar duren. Als u hier geen rekening mee houdt, kan het opgestapelde vocht ervoor zorgen dat het pleisterwerk loskomt of dat er schimmels ontstaan in vochtige ruimtes.

vocht in huis

Gebrekkige ventilatie

Slechte ventilatie is de meest voorkomende oorzaak van vocht in huis. Via uw huishouden komen er heel wat liters vocht per dag vrij. Wanneer uw woning niet geventileerd wordt, kan het vocht niet weg. Het blijft in huis en slaat neer op ramen en muren. Nadien trekt het ook in de muren. Dit kan op termijn voor vochtproblemen zorgen.

koudebruggen

Koudebruggen

Wanneer warme lucht tegen een koude muur, vloer of raam komt, koelt het af waardoor er vocht vrij komt. Er kunnen dan druppels ontstaan op het koude oppervlak. Vooral daar waar de kou van buiten direct op een warme plek binnen kan slaan, kan er condens ontstaan. Deze plekken zijn koudebruggen.

vochtige kelder

Vochtige kelder

Zowel in oude als nieuwe woningen, kan de kelder een gevoelige plaats zijn voor vochtproblemen. Dit kan zich manifesteren in een muffe lucht, een verkleuring van de muur tot natte muren en zelfs plassen water op de grond. Lekkages van leidingen en opstijgend vocht door het grondwater zijn vaak voorkomende oorzaken.

Last van een vochtige kelder? Lees dan ook onze artikelen over kelderdichting en kelderdrainage.

Verkeerde na-isolatie

Wanneer het na-isoleren niet goed aangepakt is, kan het zijn dat vocht wordt opgenomen door het isolatiemateriaal.

Vochtproblemen in huis oplossen

Het huis voldoende verluchten, is cruciaal. Een huis moet kunnen ademen zodat vocht niet blijft hangen. U kan extra ventileren met luchtontvochtigers. Deze zuigen luchtvochtigheid op en blazen nadien droge lucht uit. Een andere optie is een absorptiedroger die vocht absorbeert in een gel of tablet. Dit is vooral interessant in onverwarmde ruimtes zoals de berging of garage. U kan er ook voor kiezen om een mechanisch ventilatiesysteem te laten plaatsen.

Daarnaast is dubbele beglazing een belangrijk middel om vochtbestrijding tegen te gaan. Condensatievocht is namelijk een vaak voorkomend iets bij enkele beglazing.

Bij opstijgend vocht is het een optie om een muur te injecteren met een vochtwerend product. In de muur worden gaten geboord die worden opgevuld met een gel. Zo krijgt de muur een waterafstotende laag.

Een meer drastische optie is het onderkappen van uw muren. Bij deze techniek wordt een vochtwerende stof aangebracht in het metselwerk. Horizontale sleuven worden doorheen de gevel gemaakt met daarin een vochtkering. Dit vraagt de nodige expertise.

Bij doorslaand vocht kan u de buitenmuur laten impregneren zodat deze terug vochtwerend is. Er wordt een beschermlaag opgezet. Baksteen kan bijvoorbeeld door de jaren heen poreus worden en dus niet meer voldoende waterafstotend. U kan ook voor een heel nieuwe gevelbekleding kiezen.

Wat kunt u zelf doen?

Het allerbelangrijkste is een goede ventilatie. Verlucht kamers voldoende en zet de dampkap zeker op wanneer u kookt. Daarnaast kan u vochtophoping beperken door de was buiten op te hangen. Tijdens koudere maanden zet u de thermostaat best niet onder de 15 graden. Hoe warmer uw woning is, hoe minder kans er is op condensatie.

Wanneer een muur vochtproblemen vertoont, is het geen oplossing om deze van een likje verf te voorzien. U kan het gevoel hebben dat het probleem is opgelost, maar snel zal blijken dat dat niet zo is. Het injecteren of onderkappen van de muur zal noodzakelijk zijn. Dit laat u best over aan een vakman.

Gevolgen van vocht in uw huis

Te veel vocht kan de constructie van de woning aantasten. Dit kan uiteraard schade met de nodige kosten met zich meebrengen. Maar ook op uw gezondheid kan vocht in huis een negatief effect hebben.

Gevolgen voor uw huis

Te veel vocht in huis zal voor koude zorgen. Dit zal meer energiekosten met zich mee brengen. Daarnaast kan het ook schade veroorzaken aan muren, vloeren, enz. Zo kunnen er schimmels ontstaan, kan het behang of het pleisterwerk loskomen, enz. Dat dit de waarde van uw huis kan doen dalen, hoeft geen uitleg.

Gevolgen voor uw gezondheid

Vochtophoping zorgt voor een ongezond binnenklimaat in uw woning. Indien u deze ongezonde lucht voor lange tijd inademt, kan u daar ziek van worden. Ook ontstaan er schimmels en zwammen die schadelijk kunnen zijn voor de luchtwegen met soms ademhalingsproblemen tot gevolg. Een verhoogde luchtvochtigheid werkt ook reuma en artritis in de hand. Vocht trekt eveneens insecten aan als pissebedden, oorwormen of zilvervisjes. Dit ongedierte hoeft niet schadelijk te zijn, maar u hebt ze liever niet in huis.

In welke gevallen een vochtbestrijding firma inschakelen?

Wanneer u een structureel vochtprobleem hebt dat niet meer aan te pakken is met eenvoudige ventilatie, is het aan te raden een vakman in te schakelen. In de eerste plaats is het opsporen van het probleem een erg moeilijke opdracht. Experts hebben hier speciale apparatuur voor. Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, dus een juiste analyse is cruciaal zodat de juiste oplossing kan worden ingezet.

Een vakman kan na de juiste analyse het probleem correct behandelen. Ook kan het zijn dat een muur opnieuw bepleisterd moeten worden. Een buitengevel die doorslaand vocht veroorzaakt, zal eerst hersteld moeten worden zodat het water niet meer binnen kan. Nadien kan deze geïmpregneerd worden.

Vochtproblemen in huis oplossen? – Wat kost het?

Voor het laten injecteren van een muur, beginnen de prijzen vanaf €100,- per lopende meter. Het onderkappen van de muren kan snel oplopen tot €100,- à €150,- per lopende meter. Het laten impregneren van een gevel kost gemiddeld €10,- à €15,- per vierkante meter.

vochtspecialist Aalst

Besparen op de kosten van een vochtbestrijding firma? Vergelijk prijzen!

Nood aan een professionele vochtbestrijder? Vraag dan eerst meerdere offertes. Zorg dat de offerte goed beschrijft wat de firma voor u kan doen. Op die manier kan u goed vergelijken en verzekert u uzelf van een correcte en kwalitatieve aanpak van het probleem. Hier kan u vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde firma’s in uw regio.

Bespaar op de kosten van vochtbestrijding!